1 – QUIN ENTORN TENIM A GLÒRIES?
La plaça de les Glòries, que pretén ser el nou pulmó verd de Barcelona, com a espai en desenvolupament encara té una part oblidada: una zona d’antigues fàbriques i naus industrials que acumulen cobertes de fibrociment en estat degradat o de ruïna. El fibrociment conté fins a un 15% d’amiant, un material cancerigen de primer grau les fibres del qual s’alliberen a l’aire quan ha finalitzat la seva vida útil. En aquesta zona s’ubiquen dues escoles, una escola bressol municipal i un parc infantil. És una àrea en desenvolupament subjecta al Pla de Millora Urbana del sector de planejament de la plaça de les Glòries. La transformació pot ser llarga. Les famílies volem prioritzar el desamiantat urgent dʻaquesta zona per protegir la salut dels nens, personal de les escoles i veïnes i veïns del barri.
2 – QUÈ ÉS L’AMIANT?
L’amiant és un material cancerígen prohibit des de l’any 2002, que es relaciona amb patologies com l’asbestosi, plaques pleurals i mesotelioma. És present a les cobertes de fibrociment i les seves fibres s’alliberen a l’aire quan aquestes es troben en estat deficient o degradat per la seva antiguitat o per la climatologia, i en cas de manipulació. Els infants són especialment vulnerables als factors ambientals ja que els seus pulmons no estan plenament desenvolupats i la maduració d’aquest òrgan es pot veure alterada per contaminants de l’aire que tenen efectes respiratoris aguts a la infantesa i que poden originar malalties respiratòries cròniques a etapes posteriors de la vida.
3 - QUINS SÓN ELS SEUS EFECTES PER A LA SALUT?
L’amiant emmalalteix qui el respira. Els seus efectes per a la salut són el càncer de pulmó, asbestosi, plaques pleurals i mesotelioma.
4 – ÉS CERT QUE SI NO HO TOQUES NO ÉS PERILLÓS?
No, perquè quan el material va complir la seva vida útil o es veu degradat per algun altre motiu, no cal el contacte perquè alliberi fibres a l’aire i qui el respiri es posi malalt.
Les malalties relacionades amb l’amiant tenen un període de latència molt llarg, la qual cosa fa que les conseqüències a l’exposició de les fibres d’amiant apareguin passades unes dècades. També se sap que no hi ha un llindar de seguretat a l’exposició de l’amiant.
5- QUE PASSA QUAN LES COBERTES AMB FIBROCIMENT ES DEGRADEN?
Sabem que el fibrociment te una vida útil de 35 anys i que passat aquest temps el ciment perd la seva capacitat cohesiva i les microfibres d`amiant comencen a aliberar-se amb el vent, la pluja o les pedregades.
6- PODEM TENIR CERTESA QUE UN ESPAI ÉS SEGUR QUAN HI HA A PROP COBERTES DE FIBROCIMENT?
No, no és possible tenir certesa que un espai és segur si hi ha a prop cobertes de fibrociment perquè esgotada la seva vida útil o danyada per factors climatològics començarà a desprendre fibres, partícules que encara que no veiem, si respirem ens fan malbé de manera irremeiable i irreversible.
Sabem que hi ha risc, el que no podem és quantificar-ho. No sabem si és del 0,5%, 1,3% o 30%. A l’entorn urbà el risc és molt variable perquè depèn de la proximitat a les fonts d’emissió ia la quantitat de fibres per minut/hora que s’alliberin. Sabem que el fibrosement té una vida útil de 35 anys i que passat aquest temps el ciment perd la seva capacitat cohesiva i els microfibres d’amiant comencen a alliberar-se amb el vent, la lluvia o les pedregades.
El dia que coneixerem el risc en dades ja serà massa tard per fer prevenció, perquè ens haurem basat en els casos detectats. Amb lʻamiant lúnica solució eficaç és la prevenció.
Vols ajudar-nos en la nostra lluita?
CONTACTE